Vi pressar frukt fem dagar i veckan!

Till oss kommer det färska, nyplockade frukter varje arbetsdag under hela året. Frukten kommer från det land där vi tycker att den är godast och bäst för tillfället.

 

Vi har inget lager av färdig juice hos oss. Istället pressar vi frukt allt eftersom du och andra människor dricker juice. Oftast pressar vi runt 350 ton frukt och grönt varje vecka! Vilken sorts juice det blir beror på väder och säsong. Lite grann har det med oss att göra också. Om vi blir nyfikna på någon ny frukt blir det lätt en ny juice i din butik. Den färska, fullmogna frukten tvättas och dåliga frukter plockas bort. Den fina frukten pressas i en av fyra fruktpressar som också silar bort kärnor och skal. Sedan får den nypressade juicen en lätt värmebehandling så att vi kan vara säkra på att inga bakterier eller mikroorganismer kommer med.

 

All nypressad juice tappas på flaska och kyls direkt. Flaskorna packas och förvaras kallt. Eftersom vi inte använder konserveringsmedel eller andra tillsatser är det väldigt viktigt att juicen hålls kyld hela vägen från oss till grossisten, vidare ut i butikens kyldiskar. Så tänk på att hålla juicen kall ända tills du dricker den.

 

Den nypressade juicen tappas på flaskor och körs därefter ut till butikerna så snabbt som möjligt. Att det måste gå så snabbt beror på att nypressade juicer är färskvara. Därför måste den behandlas som en sådan, och förvaras i obruten kylkedja.

 

Vilka juicer du hittar i din butik för tillfället beror dels på vädret och säsongen, dels på vår nyfikenhet! Vädret och säsongen bestämmer vilka frukter som är bäst för tillfället. Eftersom vi använder frukt från olika delar av världen beroende på säsong, ändras vårt sortiment lite beroende på vilken tid på året det är.

 

När det gäller nyfikenheten så är det nog faktiskt den som lett fram till de flesta av våra smakblandningar. Vi gillar att blanda och testa och smaka oss fram. Och ibland händer saker man aldrig räknat med… Som när vi kom på Jordgubb-Lime. Den blev till sent en kväll dagen före midsommarafton när vi testat att pressa limefrukter, bara för att upptäcka att juicen blev så syrlig att den faktiskt inte gick att dricka. Så vad gör man när man står där med flera hundra liter finaste limejuice utan användningsområde?

 

Jo, man försöker komma på något att blanda den med. Vi testade med det vi hade hemma, och när vi provade att blanda limejuicen med krossade jordgubbar, blev alla helt lyriska! Vi skrev ner receptet och det slutade med att allihop ville ha med sig Jordgubb-Lime till midsommarfesten. Sedan blev Jordgubb-Lime en av våra mest älskade fruktdrycker!