Blodapelsin

Våra nypressade blodapelsiner finns bara under en kort tid varje år. Den råkar sammanfalla med tiden då blodapelsiner är i säsong och faktiskt skördas (oftast mellan januari och april).

 

Vi förstår faktiskt inte hur andra juiceföretag lyckas sälja blodapelsinjuice året om. För att kunna göra det, måste man ju lagra juicen nedfrusen på tank eller som koncentrat i flera månader och sedan tappa upp den i sin förpackning. Och det är ju fusk.

 

I Brämhult väljer vi alltid frukt efter skörderesultat. Vi varierar därför mellan de sicilianska blodapelsinsorterna Moro, Tarocco och Sanguinelli. (Den sistnämnda är lite mindre röd i färgen och har en tydligare syra, vilket balanserar upp den mjuka sötman hos de andra två sorterna. Därför kan ibland juicen upplevas lite ljusare, men smaken är minst lika god som alltid.)

 

Moro

Varierar mycket i form, storlek och utseende av skal och färg. Ofta är skalet rött pigmenterat, särskilt i basen av frukten. Brukar vara den mörkaste sorten av alla tre. Juicens färg är oftast burgund. Används vecka 1 till 10.

 

Tarocco

Anses som sort med bästa smak bland blodapelsinerna. Fruktens form är typisk med en krage som slutar i en liten hals. Skalet brukar inte ha röd pigmentering utan är orange som vanlig apelsin. Används vecka 3 till 17.

 

Sanguinello

Skalet brukar vara olika stark pigmenterat. Ofta är en stor del av fruktköttet icke-pigmenterat, utan den röda färgen sitter i väggarna mellan segmnenten. Frukt brukar ha få kärnor. Används vecka 1 till 14.