En dag i Brämhult

Följ med på en tur till Brämhult och vårt presseri.

photo-0
Solen går upp över Brämhult.
photo-1
På jobbet väntar dagens beställningar.
photo-2
Eftersom vi inte har något lager med färdig juice, är det bara att sätta igång.
photo-3
Varje dag levereras ny frukt från olika delar av världen (där den är bäst för tillfället).
photo-4
Vi tar alltid stickprov på leveransen.
photo-5
Om frukten är dålig eller inte uppfyller våra kvalitetskrav, skickar vi tillbaka den direkt.
photo-6
Vår kvalitetskontroll mäter fyra saker: BRIX (sockerhalten), Syra (syrahalten), Ratio (förhållandet mellan socker och syra) och Utbyte (kilo frukt i förhållande till liter juice).
photo-7
Om frukten är dålig eller inte uppfyller våra kvalitetskrav, skickar vi tillbaka den direkt.
photo-8
Om stickprovet är bra, genomgår varenda frukt i leveransen en manuell kontroll innan den kommer in i presseriet.
photo-9
Där softar den en stund.
photo-10
Frukten tvättas och borstas innan den sorteras efter storlek och går till pressarna.
photo-11
Så här ser pressen ut! Den är snygg och skrämmande på samma gång.
photo-12
Till 1 liter juice går det åt ungefär 2,2 kilo apelsiner.
photo-13
Apelsinskalen blir biogas och mat åt korna i Västergötland.
photo-14
Våra klassiska flaskor tillverkas i halländska Ullared.
photo-15

photo-16
Efter en mild värmebehandling, tappas den nypressade juicen på flaskor.
photo-17
Flaskorna datummärks (bara 18 dagars hållbarhet!) och etiketteras.
photo-18
Juicen hämtas och börjar sin resa till din närmaste butik redan samma dag.
photo-19
När vi går hem är lagret tomt. Nästa morgon börjar vi om igen.