”Vad har ni haft i?”

Älskade Brämhults. Tack för att vi har fått prova er nya juice! Den här testperioden har varit… ”uppfriskande”. Min partner och jag, vi har haft mycket mer… ”kontakt”. Jag vet inte hur jag ska säga, men… vi har varit ”gladare”. Vad har ni haft i flaskan egentligen? Vad det än är: tack!

Älskade provsmakare. Svaret på din fråga är kort och gott: ananas, äpple och spenat. Inget annat.

Exakt vad som har utlöst er glädje kan vi bara spekulera i. Är äpple syndens frukt, som vissa sidor i Bibeln påstår? Är spenat en erotisk grönsak, som vissa sidor på internet påstår? Eller stämmer det att ananas innehåller en aminosyra som hjälper till att öka sexlusten?

För att räta ut alla frågetecken har vi rådfrågat en sakkunnig (och Brämhults vill varna känsliga drickare).

– Framför allt innehåller ananas ämnen som främjar en positiv lukt av kroppsvätskor, säger sexologen Gunilla Larsson. Det är ju gynnsamt, att man luktar gott och attraheras av varandra. Sedan vet vi att ananas innehåller mycket C-vitamin, som gör att man blir pigg. Det kan även vara bra för slemhinnorna, huden och immunförsvaret.

ÄR DET EN MYT ATT SPENAT ÄR BRA FÖR POTENSEN?

– Spenat innehåller järn, som ökar blodvärdet. Har man ett fint blodvärde får man också en bra genomströmning i hela kroppen, vilket är viktigt för den intima upplevelsen. Gröna grönsaker, som spenat, innehåller även D-vitaminer, som är bra för könshormonerna, fortsätter Gunilla Larsson.

Ett ämne som finns i många gröna bladväxter, och som har påståtts höja prestationsförmågan, är nitrat. Kanske var det vad skaparna av Karl-Alfred hade i åtanke när de gav honom spenat för att bli stark? Enligt näringsfysiologen Pernilla Berg väljer många idrottsutövare att äta just spenat inför långa lopp.

– Nitrat kan hjälpa till att utnyttja syret i de röda blodkropparna, säger Pernilla Berg. Men det är vanligare att använda rödbetor, för det är ännu mer nitratrikt.

Sexologen Gunilla Larsson talar om afrodisiakum, livsmedel som ska främja kärlek och passion. Enligt hjärnforskaren Jonas Olofsson kan goda smaker faktiskt ha betydelse för sexlusten.

– För våra hjärnor får olika sorters njutning liknande biologiska effekter, och därför kan en sorts njutning påverka en annan, säger Jonas Olofsson. God mat och dryck förbättrar vår sinnesstämning på ett kraftfullt sätt och måltiden förstärker våra sociala relationer. De som däremot har förlorat luktsinnet uppger att de njuter mindre av livet, och även sexlivet blir sämre. Våra kemiska sinnen, lukt och smak, är viktiga för att vi ska njuta av livet.

Har du en egen, kanske lite oväntad, smakkombination som alltid funkar i köket och får dejten på fall? Dela med dig av hemligheten på sociala medier under #minbästakombo