”Vad är det som händer?” Syrlig nyhet framkallar känslor

För mig har apelsinjuice alltid smakat exotiskt. Jag har sett soliga stränder, palmer och fjärran länder. Men i kombination med svarta vinbär vaknar hembygdsminnen till liv. Jag ser min gammelfarmors sommarstuga. Jag ser insjöar och torp, skogsdungar och ängar. Jag känner mig exotisk OCH nostalgisk. Vad är det som händer med mig?

Vi på Brämhults jobbar med juice. På att pressa juice är vi proffs och om frukt vet vi hur mycket som helst. Vi må ta vårt hantverk på största allvar, men det är inte direkt hjärnforskning.

Jonas Olofsson, däremot, är en hjärnforskare med lukt- och smaksinnet som arbetsfält. Kan han se någon koppling mellan svartvinbärsdryck och nostalgi?

– Ja, lukter har förmågan att väcka barndomsminnen till liv, och dessa minnen upplevs som mer levande och känslomässiga än andra minnen, säger Jonas Olofsson. Smaker fungerar på samma sätt, men det är för att det som vi kallar ”smaken” av exempelvis apelsinjuice till stor del består av dofter som når näshålan via svalget. Om luftflödet i näsan blockeras på grund av en förkylning försvinner doften och vi upplever att ”smaken” har försvunnit.

Dess namn har varierat, men drycker av frukt och bär har en historia som går tillbaka flera hundra år.

– Begreppet juice slog inte igenom förrän på 60- eller 70-talet, säger mathistorikern Richard Tellström. Så man måste använda den äldre benämningen för att komma rätt i den historiska sökningen. Det ord som användes före 1960-talet är must. Det fanns druvmust, päronmust och äppelmust så tidigt som på 1500-talet.

När apelsinjuicen kom till Sverige blev den en källa för exotism.

– Den första frysta amerikanska apelsinjuicen stod för modernitet och framgång och den nya tiden. Den innebar att man kunde få färsk apelsinsmak året runt. Det var ett upphävande av säsonger och signalerade att här kommer en ny tid, säger Richard Tellström.

Kan detta förklara provsmakarens reaktion? Att apelsinjuice smakar som framtid och svartvinbärsdryck som forntid? Säkert är att vi på Brämhults älskar bådadera – och gärna på samma gång.

Har du en egen smakkombination som får dig att känna dig lite mer nostalgisk, modig eller utmanande? Dela gärna med dig av kombon och receptet på sociala medier under #minbästakombo.