”Borde jag skilja mig?” Hetta får fart på fantasin

Jag har varit gift i 30 år. Varje morgon har vi druckit vanlig apelsinjuice. Sedan jag fick testa er nya smak med chili har något blivit annorlunda. Det är som om jag insett vad jag saknat. Jag behöver lite krydda! Vad säger det om mig? Borde jag skilja mig nu? Allt är så färskt, jag vill inte pressa fram något beslut.

Vi skickar frågan vidare till Liria Ortiz, legitimerad psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning. Finns något psykologiskt samband mellan smakupplevelser och kärlek?

– När vi känner oss trygga i våra relationer har vi en förmåga att utforska nya smaker, testa nya saker och ta kontakt med nya människor, säger Liria Ortiz. När vi känner oss otrygga, eller går igenom en jobbig period, hamnar vi ofta i ett beteende där vi gör sådant som vi redan känner till. Då blir de flesta av oss väldigt konservativa. I sådana situationer provar man inget nytt.

Kan en plötslig passion för chili säga något undermedvetet om ens relation?

– Om ens relation inte är bra kanske man börjar välja smaker som är annorlunda, men det är bara en hypotes. Vi vet att många äter choklad när de vill trösta sig. När livet inte ler mot en kanske det vore bättre med en smak som man förknippar med något bra och sunt? När man har bra relationer väljer man ofta smaker som ger associationer till ett friskt liv, som grönt te eller liknande.

Kan man ge sig hän åt chilispetsad apelsinjuice utan att oroa sig över att det är en freudiansk otrohetsaffär?

– Både ja och nej. Jag tror att det handlar om öppenheten. Det är vanligt att blanda ihop ett beteende eller en händelse med personen bakom. Säg att din partner har köpt samma apelsinjuice som ni alltid har haft. Plötsligt säger du: ”Jag älskar inte din apelsinjuice.” Då bör man vara försiktig med hur man formulerar sig. Man måste vara tydlig och säga: ”Det handlar om apelsinjuicen, det handlar inte om dig.”

Kanske kan båda parter ha glädje av lite krydda i juicen? Sexologen Gunilla Larsson menar att chilikrydda är förknippat med sexlust och attraktion. Hon ser en ”intressant symbolik” i provsmakarens reaktion, men tror att kärlekslivet kan gynnas av obeprövade smaker.

– Att i samklang testa nya saker tror jag på, säger Gunilla Larsson. Att utvecklas gemensamt i sin relation. Jag rekommenderar paret att dricka den chilikryddade apelsinjuicen tillsammans, i stället för att experimentera på varsitt håll.

Hjärnforskaren Jonas Olofsson betonar smakupplevelsens roll i människors välbefinnande.

– Mat och dryck påverkar oss biologiskt, exempelvis genom att frisätta endorfiner, som också frigörs i förälskelse, men också vid fysisk träning och andra positiva upplevelser, säger Jonas Olofsson.

Enligt näringsfysiologen Pernilla Berg finns det ämnen som kroppen inte kräver, men ändå kan må bra av, fytonutrienter, i såväl apelsin som morötter och ingefära.

– Morötter innehåller betakaroten, som är en antioxidant och ett förstadium till vitamin A. Äter man mycket morötter omvandlas det till vitamin A i kroppen när det behövs, bland annat är det bra för synen, säger Pernilla Berg.

Forskare, experter och juiceproffs är alla överens – det händer verkligen grejer när man dricker presseriets hetaste nyhet. Det handlar inte om magiska ingredienser som åstadkommer underverk. Bara fantastiska smaker som får fart på både kreativiteten och fantasin.

Har du ett eget specialrecept när du vill vara lite extra romantisk eller få feeling inför träningspasset eller utekvällen? Dela med dig på sociala medier under #minbästakombo.