Erfarenheten avgör i jakten på den perfekta frukten

Brämhults köper in frukt och grönsaker från hela världen, beroende på vart den är i säsong. För att kunna skapa den godaste blandningen under hela året har vi många odlingsländer att välja mellan.

I vår apelsinjuice kombinerar vi olika apelsinsorter, men också samma sort från olika ursprungsländer. Tony Karlsson har jobbat på Brämhults i drygt 20 år och har uppdraget att köpa in färsk frukt och grönsaker till presseriet.

Utmaningen för oss inköpare handlar inte bara att om hitta rätt kvalitet på frukten eller apelsinsorterna för att få den perfekta smakprofilen. Vi måste också se till att det alltid finns rätt mängd frukt på lager så att vi kan matcha kundernas behov.

Från hösten och fram till våren är det högsäsong för citrus i presseriet och då görs inköpen från odlingar på norra halvklotet. Under den perioden är den stora utmaningen att hitta den smak som apelsinerna behöver ha för att blir riktigt god juice, frukt med en bra balans mellan syra och sötma. Därför kan vi under denna period behöva blanda flera olika sorter för att uppnå den perfekta smaken. Under andra halvan av året köps citrusen in från länder på södra halvklotet. Utmaningen den perioden är att utbudet minskar och det kan vara svårt att hitta de volymer som behövs.

Ingen frukt eller grönt pressas innan råvaran kommit fram till presseriet och kvalitetsgranskats av Brämhults fruktexperter. Där mäts och kontrolleras apelsinernas BRIX-värde (sötma), syrehalt och ratio (förhållandet mellan sötma och syra). När balansen och smakprofilen är godkänd så skickas frukten vidare till pressning. Alla juicer, smoothies och drycker som vi pressar och blandar under dagen fylls direkt på flaska och skickas kort därefter ut till din butik.

Då vi följer fruktsäsongen så förändras smaken under året. Vi får snabbt feedback från presseriet på blandningsförslagen av den frukt som finns. Om juicen inte uppnår rätt smak kan vi snabbt behöva stödköpa mindre volym av en specifik apelsin, helt enkelt för att uppnå den perfekta balansen.

Under övergångsperioden från norra till södra halvklotet ställs höga krav på både oss som inköpare och på kvalitetsansvariga i presseriet. Då måste vi beställa rätt mängd från den befintliga skörden och samtidigt fasa in den nya – varje produktionstillfälle måste få precis rätt mix. Och det är mycket som påverkar fruktens kvalitet och smak, därför har vi en tät kontakt med odlarna under hela året.

Odlingsförhållanden, jordmån, soltimmar spelar in. Det måste också vara rätt ålder på fruktträden och odlingen. Unga träd producerar inte lika bra kvalitet, det tar ofta 8–10 år innan apelsinerna får en bra ratio. Om en leverantör presenterar en ny odling till exempel, då måste vi veta hur gamla träden är för att göra rätt köp, säger Tony Karlsson.

Av de råvaror som kommer till vårt presseri köps så gott som allt direkt från odlaren och så har det varit sedan start. För vissa grönsaker har vi haft samma svenska leverantör i 35 år och vi har köpt clementiner och apelsiner från en och samma odlare i Spanien sedan början av 1990-talet.

Erfarenheten ger oss en konkurrensfördel när det kommer till kvalitet på frukten och smak på juice. Under åren har vi testat olika apelsinsorter och valt bort dem som inte funkar smakmässigt. Det gör att vi kan lägga strategin för hela året och kan hålla volym och rätt smakprofil, säger Tony Karlsson, som numera hanterar Brämhults inköp av färsk frukt och grönt genom det egna bolaget Fruit Connect.

De leverantörer och odlingar Brämhults handlar från är alla certifierade via IFS (International Featured Standards). Det är en global organisation som sätter branschstandarder och certifierar aktörer inom livsmedelsindustrin. IFS Foods är en standard, där varje led i leverantörskedjan måste ha full transparens och följa alla regler för att godkännas och behålla sin certifiering. Alla inblandade parter, från odlare till inköpare och producent granskas noggrant för att leva upp till kraven på spårbarhet, kvalitet, säkerhet och arbetsförhållanden.

Det är otroligt viktigt för oss att hålla högsta kvalitet i hela ledet, från förhållanden på odlingen till att vi provsmakar och godkänner pressningen varje dag. IFS certifieringar ger oss bra riktmärken, men för att verkligen garantera att vi håller rätt nivå kompletterar vi dem med egna utvärderingar av varje leverantör inför varje säsong, säger Stina Haglund, Senior Nordic Brand Manager på Brämhults.