Fråga oss

FAQ

 • Vad är skillnaden mellan nypressad och färskpressad juice?

  Kort sammanfattat kan man säga att det är fyra stora skillnader: tillverkningsprocess, tid mellan pressning och konsumtionstillfälle (färskhet), hållbarhet och så smak förstås!

  När juicen kallas nypressad transporteras frukten till presseriet så nära konsumtion som möjligt. Man kortar tiden mellan pressningen och när den ska drickas för att juicen ska vara så färsk det bara går när den skickas till butik. Brämhults tar emot frukt från hela världen i presseriet i Ringe. Efter pressning får juicen en lätt värmebehandling och sedan körs flaskorna ut till grossisternas lager.

  Brämhults nypressade juicer innehåller färsk frukt och grönsaker som är i säsong. Därför kan smaken på juicen variera under året – precis som i naturen! Ibland är det skillnad från vecka till vecka, ibland även från dag till dag. Vi köper frukt från den plats på jorden där den är som bäst för säsongen och byter både leverantör och ursprungsland flera gånger per år. En garanti för att Brämhults är färsk är att nypressad juice håller i cirka 35 dagar (från pressningen) vid kylförvaring.

  Färskpressad juice pressas i det land där frukten växer. Efter pressning pastöriseras juicen och fylls på aseptiska (100 % sterila) fat, eller fryses ner. Sen transporteras den till fabrik i det land där juicen ska fyllas på förpackning. Innan fyllning pastöriseras den en eller två gånger till. Juicen förvaras på tank och kan vara upp till ett år gammal redan när den fylls på förpackning och skickas till butik.

 • Hur många apelsiner går det åt till 1 liter Brämhults Nypressade Apelsiner?

  Till en flaska nypressad apelsinjuice går det åt cirka 1,87 kilo färska apelsiner. Jämför det med att köpa 1,87 kilo apelsiner i butik för cirka 20 kronor/kilo. Den hemmapressade juicen skulle kosta nästan 37,4 kronor!

 • Varför kostar Brämhults juicer lite mer än andra juicer?

  Brämhults nypressade juicer kostar lite mer därför att vi har en dyrare process än de som tillverkar färskpressad (inte från koncentrat) juice. Här kan du läsa mer om hur det går till.

  Våra inköpare åker själva världen runt för att hitta de bästa fruktleverantörerna på marknaden. När frukten kommer till presseriet kvalitetsgranskar vi den genom att titta, känna, lukta och smaka på den flera gånger under processen. Efter pressning fylls juicen direkt på flaskor som körs ut till våra grossister. Helt enkelt för att vi tycker att färsk juice smakar bäst!

 • Varför har Brämhults juicer en kortare hållbarhet än andra juicer?

  Den kortare hållbarheten beror på att Brämhults gör en lättare värmebehandling av juicen i presseriet. Den här lätta uppvärmningen, till cirka +72°C under en mycket kort tid, tar bort eventuellt oönskade bakterier och ger juicen några dagars längre hållbarhet. Värmebehandlingen är en helt annan sak än pastörisering som de flesta av våra konkurrenter tillämpar under tillverkningen. Pastörisering innebär högre temperaturer och uppvärmning vid fler tillfällen. När man hettar upp juicen påverkas både mängd vitaminer och smaken negativt. En juice som värms till låga temperaturer under kort tid behåller betydligt högre halt av vitaminer och bevarar fruktens smak än en juice som upphettats kraftigt flera gånger under en längre tidsperiod.

 • Varför jäser Brämhults juicer?

  Det korta svaret: för att de är färska!
  Brämhults juicer, drycker och smoothies är färskvaror som ska förvaras kylda. De håller i cirka 35 dagar vid förvaring i högst +8°C. Morotsjuicen har en hållbarhet på 14 dagar vid samma temperatur. Om juicen förvaras i högre temperatur än +8°C under längre tid börjar juicen brytas ner i förtid hållbarheten förkortas. Att färsk frukt bryts ner efter en tid är helt normalt och precis som det ska vara (se exempelvis vad som händer med ett äpple om du tar en tugga!). Men givetvis ska processen inte börja innan Bäst före-datumet. Om din juice har börjat jäsa innan Bäst före-datumet så är det jättebra om du uppmärksammar oss på det så vi kan kolla upp vad som gått fel. Kontakta oss här.

 • Vad är en smoothie?

  Brämhults naturligt laddade smoothies innehåller 100 % frukt. Basen i våra smoothies är banan för att ge en tjockare och mer mättande konsistens. Sen har vi blandat i olika frukter och bär för att skapa friska och smakrika kombinationer. Smoothies är perfekt som mellanmål, till lunchen eller som energikick vid träningspasset!

 • Hur många kilo morötter går det åt till 1 liter Brämhults Nypressade Morötter?

  För att få fram 1 liter nypressad morotsjuice behövs lite mer än 1,5 kilo färska och saftiga morötter!

 • Innehåller Brämhults juice tillsatt socker?

  En juice innehåller per definition 100 % frukt och aldrig något tillsatt socker. Det enda socker som finns i den är naturligt fruktsocker. Produkter med tillsatt socker och vatten kallas för dryck eller nektar. I Brämhults sortiment finns sex olika drycker: Hallondryck, Blåbär-Svarta vinbär, Jordgubbsdryck med lime, Lemonad, Lemonad med Päron och Lemonad med Rosa Grapefrukt.

  Vi tillsätter lite socker i frukt- och bärdryckerna och lemonaderna för att göra dem godare – inte för att de ska bli sötare. Om vi inte skulle ha en nypa socker och vatten i till exempel lemonaden skulle det bara vara ren citron. Alldeles för surt och inte alls gott att dricka! Vi skriver alltid ut alla ingredienser och innehållsförteckning på etiketten, så om du undrar över innehåll och socker så kan du kika där.

 • Varför säljs Brämhults juicer och smoothies på plastflaska och inte i kartong eller glasflaska?

  Pappförpackningar är generellt sett en bra lösning för produkter med lite längre hållbarhet. Men Brämhults produkter har en hållbarhet på bara 14–60 dagar, så därför är inte den typen av förpackning rätt för oss. En juiceförpackning i papper med tryckt information om olika sorter och smaker är också bättre för producenter som tillverkar stora volymer av juice vid ett och samma tillfälle.

  I vårt presseri tillverkas alla produkter i serier om 150 flaskor på en dag, så vi måste ha en likadan förpackning (flaska) för alla som vi kompletterar med en individuell etikett. Vi har dessutom cirka 20 olika sorter/smaker i sortimentet och måste enkelt kunna byta etiketten på förpackning för att hinna med att möta alla beställningar och leverera juice till butiker, caféer och hotell.

  Glasflaskor är ett bra alternativ eftersom de kan återvinnas många gånger. Men samtidigt går det åt mycket energi för att diska flaskorna och klimatpåverkan från transport. Man kan säga att en glasflaska i snitt väger ungefär lika mycket som drycken i den, så det skulle krävas fler lastbilar för att frakta samma mängd dryck i glasflaska jämfört med plastflaska. Plastflaskan väger mindre, kan packas i större volymer och förbrukar genom det mindre bensin vid transporten.

- Brämhults forum -

Populära inlägg