Tillbaka till översikten

RECEPT

SAFTIGT BRÖD MED ÄPPLE OCH NÖTTER

Ett underbart saftigt och nötigt bröd, perfekt till helgfrukosten!

Äpplemusten ger lite extra saftighet och nötterna ett härligt crunch. Tillsammans med en kryddstark ost får du den perfekta kombinationen av konsistens och smak. Men det är såklart fantastiskt gott precis som det är – nybakat med lite smör.


INGREDIENSER (2 BRÖD)

3 dl Brämhults Nypressad Äppelmust
2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk flytande honung
0,5 dl kallpressad rapsolja
15 dl vetemjöl
100 g valnötter, grovt hackade

Ugnstemperatur: 250°C + 200°C
Tidsåtgång: 90 minuter

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 250°C. Värm vattnet och äpplemusten till 37 grader. Häll vätskan i en bunke och smula ner jästen. Tillsätt salt, honung och olja. Arbeta in vetemjöl lite i taget. Knåda i 5-10 minuter och vänd degen i de hackade valnötterna.
Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma till två bröd.

Lägg bröden på lätt mjölade plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. Snitta bröden och sätt in plåten i ugnen. Spraya eller stänk lite vatten på bröden för att få skorpa.
Sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 30 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.