APELSINSKOLA

RIKTIGT BRA JUICE. BARA NYPRESSAD FRUKT.

Allt vi pressar under dagen är på väg mot din butik så snart det bara går. Varje vecka kommer nya apelsiner till vårt presseri. Dem tar vi hand om med samma noggrannhet, kärlek och kunskap som vanligt.

BARA ÄKTA VARA

Salustianas från Spanien och Valencia Late från Grekland är våra absoluta favoriter i presseriet under vårmånaderna. De är perfekta juiceapelsiner, lätta att pressa, rika på smak och utan alltför mycket besk skalolja. Visste du förresten att juice måste bestå av 100% frukt för att få kallas juice? Bara frukt, inget annat får tillsättas. Därför är det bara frukt i våra apelsinflaskor! Så enkelt är det.

INGEN APELSIN ÄR DEN ANDRA LIK

Valencia Late är en av våra älsklingsapelsiner. Den utvecklas långsamt på trädet, har ett tunt skal och innehåller mycket juice. Till oss kommer den från Sydafrika, Cypern, Egypten, Grekland och Brasilien. Temperatur, hur mycket sol apelsinen får och hur den vattnas påverkar både utseende, vitaminhalt och smak på apelsinen. Så även om två apelsiner är av samma sort kan de smaka helt olika!

SOLEN SPELAR ROLL

Hur länge frukten hänger på trädet påverkar också smaken. I början av säsongen är en apelsin alltid syrligare och mer rik på C-vitamin. När den hängt på trädet en längre period ökar sötman, samtidigt som C-vitaminhalten sänks. Det gör att vitaminhalten varierar - både i de apelsiner som kommer till oss och i juicen vi pressar.

KOLL PÅ VITAMINERNA

Varje vecka gör vi egna kontroller av C-vitaminhalten i juicen. Dessutom skickar vi flaskor till ett oberoende laboratorium flera gånger om året. Allt för att säkerställa att de genomsnittliga näringsvärden vi anger på flaskan stämmer bra med verkligheten! Ibland ligger vi under, men oftast över. Att det varierar kan verka lite trist ur näringssynpunkt, men frukt är inte statisk och för oss är det en äkthetsgaranti.

NYPRESSAT MED OMSORG

Vi tar emot apelsiner från hela världen. När de kommer fram gör vi alltid en kvalitetskontroll för att vara säkra på att all frukt är fräsch, inte har möglat under transporten eller har andra skador. Innan apelsinerna skickas vidare till presseriet mäter vi också BRIX (sötma), syrahalt och ratio (balans mellan sötma och syra). Sedan pressar vi frukten, varje apelsin för sig. Juicen genomgår sedan en skonsam värmebehandling för att ta bort eventuellt oönskade bakterier och ge juicen några dagar länge hållbarhet.

SMAKEN ÄR DET VIKTIGASTE

En riktigt bra juiceapelsin har en fyllig smak och rätt balans mellan socker och syra. Vi väljer dem som är i säsong och är godast för tillfället. De kan vara gröna, fläckiga, rynkiga, stora och små. Vi älskar alla apelsiner som är goda att pressa. Därför spelar det ingen roll hur de ser ut.

DET ÄR INSIDAN SOM RÄKNAS

Midknight från Sydafrika, tropisk Valencia Late och Pera från Brasilien skördas tidigt på säsongen och ser inte alls ut som apelsinerna du brukar se i fruktdisken. De är nästan gröna! För att frukten ska bli butikssnygg och ha samma orangea färg manipuleras den genom en process som heter degreening. Det tar bort den ursprungliga färgen, men försämrar samtidigt hållbarheten. Brämhults köper inga apelsiner som genomgått den här behandlingen. Vi vet att apelsiner mår som bäst och blir godast juice när de får vara precis som de är, hela vägen från trädet till presseriet.