EN HÄLSOSAM HISTORIA OM RIKTIGT GOD JUICE

I början av 60-talet sås det första fröet till dagens Brämhults. Visionären och entreprenören Sigvard Berggren börjar pressa morötter hemma i källaren, i utkanten av Borås. I första hand för eget bruk, men allteftersom ryktet sprids om den goda och hälsosamma juicen blir det fler som vill njuta av produkten. Han investerar i bättre maskiner och verksamheten växer. Efter några år tar en god vän till Berggren över utrustningen. Ihop med sin familj driver han det lilla juicebolaget under flera decennier, hela tiden med nypressade morötter i fokus.

Visionären Berggren var inte bara förtjust i nypressade morötter, han var även nyfiken på omvärlden och ville dela med sig av det han upplevt på sina resor. Med i bagaget från en resa till Afrika följde därför lejonungen Simba. Under 1960-talet kom allt fler exotiska djur med hem till Borås, till slut blev de så många att kommunen beslöt att öppna en djurpark! - Borås Djurpark.

1992: STARTSKOTTET FÖR DAGENS BRÄMHULTS!

Företaget gör ett studiebesök hos ett litet citruspresseri i Danmark, vid namn Valsølille. Inspirationen, hantverksglädjen och kärleken till färsk frukt slår till med full kraft och vi inleder ett svensk-danskt samarbete. Så småningom tar Brämhults över den danska verksamheten och Brämhults blir det första företaget i Skandinavien att köpa in och pressa citrusfrukter.

Samma år byter vi förpackning till den klassiska plastflaskan. Den unika formen kom faktiskt till av en slump. Den ursprungliga flaskan var smalare och högre – så hög att den inte fick plats i backarna den skulle transporteras i. Så flaskan trycktes helt enkelt ihop en aning. Resultatet blev den flaskan vi ser idag: lite lägre, lite knubbigare och med räfflad hals.

1994–1998: BRÄMHULTS JUICER LANSERAS I DANMARK, NORGE OCH FINLAND

Sedan 20 år tillbaka förser vi även våra nordiska grannländer med färska juicer. Inom 24 timmar från pressning rullar flaskorna med nypressat innehåll iväg mot gränsen! I Norge och Finland säljs produkterna under varumärket Brämhults, medan vi i Danmark säljs under varumärket Valsølille. Namnet Valsølille är med andra ord bevarat sedan samarbetet med det lilla danska citruspresseriet.

2005: NU BLIR VI KUNGLIG HOVLEVERANTÖR

Efter att under flera år ha levererat färska juicer och smoothies till Kungafamiljen blev vi 2005 utnämnda till Kungliga hovleverantörer. Vi är oerhört stolta över utmärkelsen och ser benämningen som en bekräftelse på den höga kvalitet vi strävar efter att leverera varje dag! Vill du veta mer om vad det innebär att vara Kunglig hovleverantör finns mer information på Kungahusets hemsida.

2007: BRÄMHULTS BLIR EN DEL AV DEN EUROPEISKA JUICEKONCERNEN ECKES-GRANINI GROUP

Det nya ägarskapet tillåter Brämhults att fortsätta vara det vi alltid har varit, men tillför en massa nyttig kunskap från internationellt håll. Spännande att vara del av en stor koncern där alla pratar och lever för juice!

2016: EKOLOGISKT OCH KRAV FRÅN PRESSERIET

Vi ville, vi försökte och vi kämpade otroligt hårt för att kunna pressa ekologiska juicer. År 2016 lanserades Brämhults ekologiska sortiment, under parollen ”Tack för att du väntat”. Men verkligheten och viljan kommer dessvärre inte alltid överens. Det viktigaste för oss är att vi ska kunna göra det på Brämhults sätt. Juicen ska pressas av färsk och KRAV-märkt frukt och grönsaker, för att det är både ärligast och godast. Idag finns inte så många ekologiska odlare som vågar satsa fullt ut och det finns inte tillräckligt mycket frukt av rätt kvalitet som vi kan köpa hem och pressa. I praktiken innebär det att priset på juicen i butik skulle bli alldeles för högt och vi har lagt det ekologiska sortimentet på is tills vidare. Men trots utmaningarna har vi inte gett upp hoppet! Vi letar ständigt efter lösningar och hoppas att kunna pressa ekologisk frukt på något sätt i framtiden.

2018: FLYTTAR TILL DANMARK

På ön Fyn bygger vi framtidens presseri. Brämhults investerar i nya anläggningar och den senaste teknologin för att kunna erbjuda både högre kvalitet och längre hållbarhet på alla våra produkter.